Öntözésfejlesztés II.

képgaléria


Társaságunk sikeresen megvalósította az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program és a Darányi Ignác Terv keretében meghirdetett Öntözés mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztése támogatási jogcímhez kapcsolódó beruházását, melynek során Ács, Csém, Komárom, Mocsa, illetve Naszály külterületein fekvő szántó művelési ágú területeken öntözésfejlesztést valósított meg.

A projekt keretében két önállóan működő, egymástól független öntöző rendszer létesült, melyek közül az egyik ácsi vízkivétellel a dunai vízbázisra, a másik pedig az almásfüzitői kavicsbánya-tóra épült. A vízellátó rendszerek kiépítése közösségi beruházásként valósult meg a környezetünkben gazdálkodó kistermelők bevonásával, ezáltal lehetőséget biztosítva számukra is az intenzív öntözéses technológia alkalmazására. A beruházáshoz kapcsolódóan elsődlegesen kiemelt céljaink:

  • gazdálkodás hatékonyságának, biztonságának fokozása
  • az állattenyésztés takarmány bázisának megteremtése
  • vetőmagtermesztés
  • zöldségtermesztés

a feldolgozási szint növelésével, az ehhez szükséges munkaerő bővítéssel. A projekt kapcsán felújításra került a volt ácsi cukorgyári dunai vízkivételi mű, illetve létesült 2 db új szivattyútelep (csémi víztározó, almásfüzitői kavicsbánya-tó).

A vízellátó csővezeték rendszer teljes hossza 27,6 km.

Az öntözéssel berendezett szántóterület nagysága 600 ha. Az öntözővíz kijuttatását a jelenleg legkorszerűbb technológiának számító GPS vezérelt Center Pivot (körforgó) rendszerű fixen telepített öntöző berendezésekkel, valamint lineár és mobil berendezésekkel végezzük. A beruházás keretében telepítésre került 10 db Center Pivot berendezés melyből 3 db GPS vezérelt un. saroköntöző corner karral szerelt, valamint 1 db lineár öntözőberendezés.

A projekt 922.427.123- Ft támogatási összeggel valósult meg. A támogatások összegének 75 %-át az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap, 25 %-át pedig a Magyar Állam költségvetése biztosította.