Sajtüzem beruházás


Köszönjük a Magyar Állam és az Európai Unió támogatását!

Társaságunk 2016. évben támogatási kérelmet nyújtott be a VP-3-4.2.1-15 Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás- hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban pályázati kiírásban és támogatást nyert.

Hosszas előkészítő munka és a közbeszerzés lebonyolítását követően 2018. év nyarán megkezdődött Bartusekpusztán a zöldmezős, 100.000 liter/nap feldolgozó kapacitással rendelkező tejüzem építése. Képgaléria itt érhető el.

A pályázati felhívás neve:

VP3-4.2.1-15 - Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyság elősegítése a feldolgozásban

A Kedvezményezett(ek) neve:

5 tagból álló konzorcium (Komáromi Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt., AGRO-VÁRKONY Mezőgazdasági kft., NOVAMAG Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Solum Mezőgazdasági, Ipari és Kereskedelmi Zrt., Zalavölgye Permetező Szolgáltató Zrt.)

A projekt címe: Sajtüzem létrehozása Komárom Bartusekpusztán

A projekt azonosító száma: 1773025771

A szerződött támogatás összege: 1 463 881 556 Ft

A támogatás mértéke: az igényelt támogatás 50%-a


Fejlesztés célja:

Az öt tagú konzorcium egy tejfeldolgozó üzem létrehozását valósítja meg jelen projektben. Az üzem kapacitása napi 100.000 l tej feldolgozása. Az előállított késztermékek elsősorban a friss tejből érlelés nélkül készített sajtok lesznek (ricotta, mozzarella). A fejlesztést a 2014 óta tartó tejkrízis indukálta, a termelők számára a fejlesztések és a nagyobb hozzáadott értékű termékek létrahozatala jelenthet jó megoldást a kialakult piaci helyzetre.

Épületek , eszközök: A projekt keretében megvalósul egy 4094,4 m2 hasznos alapterületű sajtüzem megépítése. A sajtüzembe beszerzésre kerülnek a szükséges gyártósorok: az olasz GEA gyártó egyedi gyártású mozzarella technológiája és a gyártó magyar képviselete által leszállításra kerülő ricotta technológiai sor, továbbá a szükséges tartályok és a szükséges technológiai fűtő és hűtőegységek, egyéb technológiai berendezések.

A projekt tehát hozzájárul a felhívás azon céljához, hogy segítse a mezőgazdasági termelők, valamint a mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások számára olyan fejlesztések végrehajtását, amelyek hozzásegítik őket tevékenységük gazdaságos folytatásához, továbbá a saját, illetve az alkalmazotti foglalkoztatás fenntartásához, illetve a projekt a felhívás azon céljához is hozzájárul, hogy a projektek során magasabb minőségű, speciális igényeket kielégítő termékek előállítása valósuljon meg. 

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.01.30.